När ny betongsten blir fuktig tränger vatten ned i porerna och upplöst kalk (Kalciumhydroxid) transporteras till ytan, kalken reagerar med koldioxid från luften och fälls ut som Kalciumkarbonat på stenytan. Vattnet dunstar och kvar blir kalken som binds till betongytan. Processen fortsätter med att betongens porer sluts så att kalkutfällningen sker inuti stenen och är då inte längre synlig. Typiskt så uppstår kalkutfällningar inom det första halvåret.
Kalkutfällningar är alltså en naturlig process under härdningsförloppet och är därmed enbart ett utseendeproblem. Nog så illa ibland. Efter 1-2 säsonger har det mesta av kalkutfällningen försvunnit och stenen har fått sitt riktiga utseende. Man kan alltså inte förhindra utfällningar men det finns sätt att minska problemet.
Ett är att borsta ytan med kvartssand (1-3mm) som brukar finnas på byggmarknader. Ett annat är att borsta med en saltsyrelösning (Utspädd 1:5) med efterföljande högtryckstvätt. Citronsyra med samma utspädning fungerar också. Vi manar dock till en viss försiktighet med den här metoden. Risken att ställa till mer problem än det löser är rätt stor. Kom också ihåg att ju mer trafik på ytan ju fortare försvinner kalken. Försök också att undvika fuktsamlingar.