Vanliga frågor
VANLIGA FRÅGOR

Vanliga frågor

Här hittar du svar på våra vanligaste frågor. Hittar du inte svaret du söker? Kontakta oss gärna.

Vanliga frågor

Marksten

Butik

Leverans

Gräs

Villkor

Retur/Reklamation

Jord, grus & sand

Marksten

Hur vet man hur tjock marksten man behöver?

Hur mycket man kan belasta en marksten eller platta beror på stenens storlek i förhållande till tjocklek. På varje produktsida finns det en trafikklass angiven.

G: Entrégång, uteplats, lekytor, innergård utan trafik
GC: Garageinfart, Gång- och cykelväg med enstaka lätta fordon.
0: Lågtrafikerade ytor, som gång- och cykelvägar eller parkeringsplatser. Ytorna kan även bära trafik från lättare varutransporter samt enstaka tunga fordon
1: Brandväg, torgytor mm.'
2: Gator/vägar
3: Gator/vägar.
4: Gator/vägar
5: Gator/vägar.

Trafikklasser anges enligt VÄG 94 samt branschens rekommendationer enligt "Beläggning med plattor och marksten av betong". (Svensk markbetong). Angiven trafikklass anger ej produktens hållfasthetsklass utan ger rekommendation till användningsområde med högsta trafikbelastning och förutsätter att överbyggnaden är dimensionerad och utförd enligt motsvarande trafikklass

Betongsten är en tillverkad produkt och består av sand, cement och vatten som man låter stelna i en form till önskat format. En av många fördelar med betongsten är att det är lätt att få fram produkter med jämna mått vilket underlättar montering. Man får en slitstark yta för ett relativt lågt pris.

Med natursten menas sten som brutits från naturen, här finns en mängd olika bergarter att välja från så som granit, skiffer, sandsten, porfyr och kalksten - alla med olika egenskaper både när det gäller brytning, bearbetning samt montering. Naturstenen är unik och varje platta har sin egen historia att berätta. Generellt gäller att natursten både är kostsammare att köpa in samt att montera men att resultatet både håller längre och bidrar till en exklusivare känsla.

Hur kommer det sig att ogräsen etablerar sig och växer på hårdgjorda ytor? Flera faktorer samverkar till detta och de viktigaste är:
•  För litet naturligt slitage på ytan p.g.a. att man inte går eller framför fordon i tillräckligt hög grad. Detta gäller t.ex. lågfrekventerade ytor som ytterhörn, kanter mot husliv, kanter mot rabatter och grönytor.
• Alla hårdgjorda ytor har sina svaga punkter där ogräs kan gro och växa t.ex. i fogar mellan stenar och plattor, i rännstenskanter, i sprickor i asfalten, genom nedslitna beläggningar m.m.
• För litet mekaniskt slitage på grund av minskad maskinell eller manuell sopning.För att ogräs ska kunna växa och etablera sig krävs tillgång på ljus, värme och ett rotsubstrat som kan erbjuda vatten och näring. 

Nyanlagda markytor kan vid en första anblick se sterila och ogästvänliga ut och det ser inte ut att vara en miljö som växter kan trivas i. Men den hårdgjorda ytan är i hög grad onaturlig och därför sker ständigt försök att täcka ytan med växtlighet. 
Vid en närmare titt så hittar man skarvar och ojämnheter som kan uppfylla ogräsens krav på växtplats. En spricka med en vidd av en millimeter är stor nog för att samla damm och andra små partiklar. Substratet i sprickan tar åt sig fukt och därmed har goda groningsförhållanden skapats för ytligt liggande, ljusgroende frön. Sedan krävs det bara att temperaturen är tillräckligt hög för att fröet skall gro och en ny planta skall växa upp.

Vanligast är att ogräsen kommer till den hårdgjorda ytan i form av frön som sprids med hjälp av vind, vatten, djur eller människor. Fröna fastnar i skarvar och andra ojämnheter och om gronings-betingelserna är de rätta (vatten, ljus, värme) så är ogräsetableringen ett faktum.

Stenlagda ytor
Ogräsen på den här typen av ytor är svåra att bekämpa, speciellt om fogmaterialet inte ligger i jämnhöjd med plattorna. Fogmaterialet sätter sig, sopning och kraftigt regn för bort en del av fog-materialet. Om fogarna inte fylls igen så kan ogräsen etablera sig och de blir svåra att komma åt, speciellt med mekanisk, men också med termisk bekämpning. En kombination av urgröpta fogar och ogräs med låg tillväxtpunkt (maskros t.ex.) är speciellt olycklig ur bekämpningssynpunkt.Fyllda fogar medför dels att ogräsfrö inte lika lätt fastnar på ytan, dels att ogräs som ändå lyckas gro blir enklare att bekämpa. När ytan sopas med en borste så följer de flesta av fröna med och man stör de frön som är under etablering. Vid termisk bekämpning har gaslågan svårt att nå ned till ogräs-plantans rotdel eftersom den skyddas av isolerande platt- eller stenkanter.

När ny betongsten blir fuktig tränger vatten ned i porerna och upplöst kalk (Kalciumhydroxid) transporteras till ytan, kalken reagerar med koldioxid från luften och fälls ut som Kalciumkarbonat på stenytan. Vattnet dunstar och kvar blir kalken som binds till betongytan. Processen fortsätter med att betongens porer sluts så att kalkutfällningen sker inuti stenen och är då inte längre synlig. Typiskt så uppstår kalkutfällningar inom det första halvåret.

Kalkutfällningar är alltså en naturlig process under härdningsförloppet och är därmed enbart ett utseendeproblem. Nog så illa ibland. Efter 1-2 säsonger har det mesta av kalkutfällningen försvunnit och stenen har fått sitt riktiga utseende. Man kan alltså inte förhindra utfällningar men det finns sätt att minska problemet.

Ett är att borsta ytan med kvartssand (1-3mm) som brukar finnas på byggmarknader. Ett annat är att borsta med en saltsyrelösning (Utspädd 1:5) med efterföljande högtryckstvätt. Citronsyra med samma utspädning fungerar också. Vi manar dock till en viss försiktighet med den här metoden. Risken att ställa till mer problem än det löser är rätt stor. Kom också ihåg att ju mer trafik på ytan ju fortare försvinner kalken. Försök också att undvika fuktsamlingar.

Butik

Kör fram till den grussort/jord du är intresserad av. Vi lastar och väger materialet med lastmaskiner. Efter detta får du en våg-lapp som du tar med till kassan. Det man bör tänka på när man kör material på släpvagnar är bland annat:

En vanlig släpvagn (exempelvis hyrd från en bensinmack) har oftast en maxlast på ca 650kg och ett boggisläp ca: 1100kg (kolla med uthyraren hur mycket just ditt släp får lasta). 

Maxlast på våra hyrsläp är ca 950kg.

En kubikmeter sand väger ca 1600kg och en kubikmeter jord ca 1200kg, vikten per kubikmeter varierar alltså från material till material.

En pall väger ca 1100kg (detta varierar också beroende på produkt)

Släp med kåpa är inte lämpligt och kommer att nekas lastning.

I butiken tar vi endast kortbetalning, av säkerhetsskäl tar vi ej längre emot kontanter. Fakturor kan ej betalas i butik.

Vi har 3 st släpvagnar som vi hyr ut, finns det en tillgänglig så är den ledig (bokas ej), Pris 1 ½ timme - 200 kr, Pris 3 timmar - 240 kr.

Lasta stenarna du vill köpa, kontakta sedan personal på gården för en plock-lapp som behövs till kassan.


Vi på Molnsätra lägger stor vikt på kunnig personal, man skall helt enkelt kunna få svar på sina frågor, därför har vi på Molnsätra gedigen kunskap om trädgårdsanläggningar och kommer gärna med användbara tips, råd och förslag. 
Vi vet vad som lämpar sig för såväl villatomter med olika förutsättningar som större anläggningar.

Kom gärna hit för att titta och känna, hämta hem några broschyrer och diskutera olika lösningar med oss - vi hjälper dig gärna.

Ja, vi kapar stenar efter beställning och i mån av tid. Pris på kapning beror på vilken stensort samt omfattning.

Vid betalning online kan man välja Klara delbetalning som bestalsätt.

Vid köp i butik betalas varorna i första hand i kassan, vid hemleveranser kan man välja faktura som betalsätt. När beställning av varor med hemleverans görs tar vi en kreditupplysning på personnummer/organisationsnummer. 

Betalningsvillkor är 10 dagar efter fakturadatum. 
Dröjsmålsränta debiteras med 14% efter förfallodatum. 
Fakturor kan ej betalas i butik.

Leverans

Vi levererar alla vardagar mellan 7-16 dock ej röda dagar/helgdagar.

Fraktens kostnad baseras på vart i Sverige det skall levereras samt kvantitet.
Kostnaden beror också på vilken typ av leverans som krävs, oftast lossar vi gods med truck eller kran. Har man en asfalterad plan räcker det ofta med en palldragare.

Begär gärna en offert från vårt offertsystem så räknar vi ut det billigaste och bästa fraktalternativet.</p>

Kapacitet med 3-axlad tipp-bil är 6-10 m³/10ton beroende på materialets volymvikt. Bil med släp 21-60 m³/33ton.

Kranen når mellan 8-10 meter. Tänk på att träd och ledningar gör det svårt att använda kranen.

Transporter hem till dig förutsätter framkomlig väg motsvarande BK 1 väg (60 ton totalvikt) med fri höjd. Vid större leveranser över 8 pall/leverans ska bil med släp kunna komma fram till leveransadressen. Ordinarie lossningstid med 45min ingår i priset. Vägen fram till leveransadressen bör vara minst 3m bred. Buskar och utstickande grenar är ofta ett problem. 

Rådfråga oss gärna angående din leverans så försöker vi anpassa typ av transport!

Vi transporterar hem dina varor med en bil som antingen tippar eller skopar materialet (lösvikt), skopan är monterad på en kranarm som når ca 8 meter. Tippbilarna tippar endast bakåt och kan bara tippa rakt ned på marken (ej över häckar eller staket). Storsäckar lyfts av med kran alternativt bakgavellyft om det är möjligt. Vill du få materialet skopat eller lyft med kran måste detta beställas.

En order kan ändras eller avbeställas, dock bör detta göras senast 48h innan planerad leverans.

Gräs

Detta beror på klimat, men normalt från mitten/slutet av maj månad fram till mitten av oktober.

Det viktigaste när man lägger ny gräsmatta är att underlaget är bra, för att en gräsmatta ska växa och utvecklas behöver den tillgång till vatten och näring, närmast gräsmattan behövs en växtbädd om minst 10cm med ny anläggningsjord. 
Under detta lager bör det ligga minst 25cm fukthållande lager jord.

I normalfall kan man rulla ut gräs från mitten av maj fram till mitten av oktober.När gräsmattan anländer är det viktigt att ytan är förberedd och klar, ytan skall vara jämn och lagom komprimerad (så pass att man inte sjunker ner när man går). 

Instruktioner
• Halvera pallarna för att förhindra värmebildning
• Plocka alltid gräs från flera pallar samtidigt
• Rulla ut gräsmattan omgående
• Lägg skarvarna tätt ihop, men inte på varandra
• Börja vattna direkt när en yta är färdig
• Undvik slitage de första 3-4 veckorna

Tänk på att gräsmattan är en färskvara och kan ej ligga ihoprullad någon längre tid, det är viktigt att man kan ta hand om gräset på en gång och får igång vattning omgående.

Vattning
Efter att gräsmattan rullats ut ska den vattnas minimum 3 timmar, var extra noga att vattnet når hörn och kanter, då gräsmattan är extra känslig där.
Under den första veckan är det viktigt att gräsmattan aldrig torkar ut, jorden måste hållas fuktig hela tiden. Vattningstiden är ca 3 timmar om dagen beroende på väderlek.

Det är svårt att vattna för mycket, gräsmattan får dock aldrig stå under vatten. Om underlaget blir för mjukt kan man hålla upp en dag.
Under andra veckan kan man skära ner tiden till ca 1 timma per dag.
Efter 3-4 veckor bör gräsmattan ha rotat sig, då kan vattning återgå till det normala 1-2ggr/vecka.
Viktigt att tänka på är att under det första året är det viktigt att underhållsvattna gräsmattan, så rötterna har en chans att fortsätta rota sig.

Det billigaste alternativet är att hämta gräsmattan själv hos oss. Gräs är en beställningsvara och måste bokas innan avhämtning, ring 08-58351054 alternativt boka ditt gräs via mail order@molnsatra.se. Under högsäsong generellt mitten av maj månad fram till midsommar har vi normalt avhämtning 1 dag i veckan. Tänk på att gräsmatta är tungt, varje kvadratmeter väger mellan 15-20kg beroende på väderlek.

Efter 2-3 veckor kan man börja klippa gräsmattan, ställ gräsklipparen på högsta klipphöjd.

Klipp aldrig mer än en 1/3 av längden på grässtrået. Ju lägre man klipper en gräsmatta desto mindre slitage tål den. (Det gröna strået ska ta slitaget, inte rotsystemet.)

Vid torkperioder undvik om möjligt klippning. Strået skyddar roten från uttorkning genom att fungera som en vattenreservoar för gräsplantan.

Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Vanligtvis kan man så gräs från mitten av maj fram till mitten av september. Gräset måste etablera sig före vintern och det växer inte om det är för kallt.

Under varma och torra perioder, som slutet av juni och juli, blir vattningsbehovet för gräsmattan mycket stort så vi rekommenderar ej att så då.

En gräsmatta är alltid uppbyggd av ett antal olika gräsarter där de olika sorterna tillför önskade egenskaper till mattan. Fundera på hur din tomt ser ut och hur gräsmattan ska användas för att hitta en passande blandning.

För att en gräsmatta ska utvecklas på bästa sätt behöver den först ett fukthållande lager jord på 20-25cm (ofta befintligt lager) och sedan 10cm anläggningsjord.

Underarbete
Börja med att ta bort gamla kvistar och rötter. Ytan skall vara fri från större stenar och ogräs. Jämna till ytan. Det är enklare att göra justeringar nu än när gräsmattan har börjat växa.

Packa jorden med en jordvält för ett stabilt och bra underlag.

Sådd
Fröerna skall spridas så jämnt det går. Man kan använda såvagn eller göra det för hand. Sår man för hand är det bra att dela in ytan i mindre rutmönster, dela sedan upp mängden frön i lika många delar. 
Mylla ned fröet ytligt med en kratta.

Vattning
Det är viktigt att ytan hålls fuktig medan fröet gror, detta brukar ta mellan 2-4 veckor.

Klippning
Första klippningen görs när gräset vuxit 6-8cm, klipp inte kortare än 4cm den första tiden. Klipp aldrig bort mer än 1/3 av längden på grässtrået, ju lägre man klipper desto mindre slitage tål den.

Vid torkperioder undvik om möjligt klippning. Strået skyddar roten från uttorkning genom att fungera som en vattenreservoar för gräsplantan.

Gödsling i samband med sådd
Första givan är lämplig efter ca 6 veckor.

För att få gräsmattan man drömmer om är det mycket viktigt att hålla den så konkurrenskraftig som möjligt. Det ökar slitstyrkan och övervintringsfömågan ökar samt konkurrerar bättre med ogräs.

Gödsla gräsmattan 2-3 gånger/år, första gången i slutet av april, så fort det är barmark. sedan maj-juni, därefter juli-augusti.

Gödsla inte vid starkt solsken eftersom gräsmattan kan brännas, vattna direkt efteråt. Gödsel som inte vattnas ner i jorden kan bränna sönder gräsmattan. Gödsla aldrig sent på hösten då gräsmattan skall förbereda sig inför vintervilan.

Använd lämplig gödning och dosera efter instruktionerna på förpackningen.

För att få en slitstark gräsmatta så är det viktigt att man följer en årlig rutin, gräsmattan måste kunna konkurrera med mossa och ogräs.

Ett vanligt problem med gräsmattor är att de växer på för tung jord samt får för lite näring.

K-dress är en lättarbetad sandbaserad mulljord, denna stimulerar skott- och rotutvecklingen. Den tillför näring, kalk, mullämnen och sand.

Man räknar med att lägga ett lager om ca 0,5cm.

Man kan beställa från 1 m2.

För att en gräsmatta ska utvecklas på bästa sätt behöver den först ett fukthållande lager jord på 20-25cm (oftast befintlig jord) och sedan 10cm anläggningsjord.

Hur räknar man ut antal m3 jord som behövs?

Antal kvadratmeter x höjden på jordlagret. (m2 = längden x bredden)
T. ex. om den tänkta gräsmattans yta är 10 m lång och 15 m bred och man vill ha ett jordlager på 10 cm.
10 x 15 = 150 m2 (och 10 cm jord är lika med 0,1 m) 
150 x 0,1 = 15 m3

För att beställa i ton behöver ni då göra ytterligare en beräkning.
Volym x volymvikt = 15m3 x 1,2 = 18ton att beställa.

Om man vill slippa räkna själv så hittar man en enkel kalkylator på varje produktsida!

För att få gräsmattan man drömmer om är det mycket viktig att hålla den så konkurrenskraftig som möjligt med hjälp av gödning.

Det ökar slitstyrkan.
Övervintringsförmågan ökar.
Den konkurrerar bättre mot ogräs.
Gräsmattan blir grönare.

Gödsla gräsmattan 2-3 gånger / år. Första gången i slutet av april, så fort det är barmark. Sedan maj-juni, därefter juli-augusti. Gödsla inte vid starkt solsken eftersom gräsmattan kan brännas, helst gödslar man när det är mulet eller på kvällstid. Gödsla aldrig sent på hösten för då ska gräsmattan förbereda sig för vintervila. Gödningsgivan bör vara ca 3-5 kilo per 100 kvm utav något fullgödningspreparat (NPK).

Villkor

Om cookies molnsatra.se använder så kallade cookies. En cookie är en liten datafil med text som sparas i din webbläsare.

Cookies används för att kunna ge dig som besökare på molnsatra.se bättre service. En del cookies används för att samla statistik om antalet besökare på webbplatsen. Men också information om vilket operativsystem, webbläsare och version som besökarna använder, vilka sidor som är populära och mindre populära etc. Denna information gör det möjligt för oss att utveckla och optimera molnsatra.se.

Cookies av detta slag brukar sparas på din dators hårddisk tills du själv, eller servern som sänt dem, raderar dem.

Session cookies
En "sessions-cookie" sparas bara temporärt i din dators arbetsminne och tas automatiskt bort när du stänger din webbläsare. Om du väljer att stänga av cookies kommer inte sidan att fungera så som du som användare förväntar dig.En vanlig missuppfattning om cookies är att det är en sorts virus och att webbplatser med hjälp av cookies kan ta reda på personlig information från en dator eller att cookies är till för att kunna sända skräppost. Ingenting av detta är sant, cookies är bara data. De flesta webbläsare är inställda för att tillåta lagring av cookies. Om du inte vill tillåta detta kan den stängas av. Information om hur du gör detta finns i webbläsarens hjälpfunktion.

Betalningsvillkor

Vid försäljning till enskilda konsumenter gäller alltid Konsumentköplagens bestämmelser, liksom Distans- och hemförsäljningslagen. Köparen skall vara myndig eller inneha målsmans godkännande för att ingå avtal med Molnsätra Gård AB

Vid köp i butik tillämpas normalt kontantprincipen, vid beställning via telefon eller mail kan vi lämna 10 dagars kredit mot godkänd kreditkontroll, du får en kopia på kreditupplysningen från Creditsafe som utförs vid samtliga fakturaköp. Betalning skall ske inom 10 dagar efter fakturadatum netto (fakturor kan ej betalas i butik). 

Vid betalning efter förfallodatum debiteras dröjsmålsränta. Diskonto + 8%. Varorna förblir i Molnsätra gård AB's ägo till full betalning erlagts. 

Vid fakturaköp gäller generellt att leverans av vara endast kan ske till folkbokföringsadressen.TransporterTransporter sker mot frakttillägg enligt gällande fraktlista och förutsätter framkomlig väg motsvarande BK 1 väg (60 tons totalvikt) med fri höjd. Vid leverans över 15 ton skall bil med tillkopplat släp komma fram till arbetsplatsen (under 15 ton begär dragbil). Ordinarie lossningstid med 45 min ingår i priset, eventuell omlastning/lossning därutöver debiteras enligt gällande prislista. 

Molnsätra Gård AB förbehåller sig rätten att efterdebitera direkta kostnader som uppstår i samband med leverans.Vid hemleveranser är det viktigt att man är tillgänglig på telefon alternativt har en uppenbar lossningsplats så som skylt eller dylikt. Om ovan kriterier ej uppfyllts och leverans tvingas tillbaka förbehåller sig Molnsätra Gård AB rätten att debitera hela fraktkostnaden. Chauffören avgör alltid om det är möjligt att ställa gods på anvisad plats.ReturAlla eventuella returer skall föregås av överenskommelse mellan Molnsätra Gård AB och köparen. 

Endast lagerförda artiklar kan returneras till Molnsätra Gård AB's lager inom 30 dagar. Retur till leverantör gäller endast pallar i obruten förpackning. Vid godkänd retur krediteras 65% av varans fakturabelopp. Eventuell returfrakt betalas av köparen. Färskvaror så som gräsmattor kan ej returneras.

Mottagningskontroll
Följesedel skall åtfölja godset. Köparen skall vid godsets ankomst undersöka detta med efter godsets art och leveranssätt anpassad omsorg innebärande bl a att köparen skall avemballera gods, som annars kan skadas. Då godset på grund av emballagets art eller annan orsak ej omedelbart kan bli föremål för undersökning, skall mottagningskontrollen dock omfatta följesedel, antal kolli (förpackningsenheter), varuslagsuppgifter på förpackningen samt utifrån synliga skador. Då godset avemballeras eller i annat fall innan godset används, skall mottagningskontroll utföras med efter godsets art anpassad omsorg.

Emballage
Lastpallar och pallkragar märkta Benders retursystem samt Molnsätra Gård debiteras 225kr/st och krediteras mot godkänt kvitto med 125kr vid retur inom 6 månader. Gräspallar debiteras 280kr och krediteras mot godkänt kvitto med 180kr vid retur inom 6 månader.

Ångerrätt
För privatpersoner tillämpar Molnsätra Gård AB Distans- och Hemförsäljningslagen samt Konsumentköplagen. Enligt Distans- och Hemförsäljningslagen har kunden alltid rätt att ångra sitt köp inom 14 dagar från mottagandet av varan och utan att behöva uppge någon speciell anledning. Vid åberopande av ångerrätt och öppet köp står du som kund för tur samt returfrakten.Distansavtalslagen innehåller ett antal bestämmelser som begränsar rätten att utnyttja ångerrätten. Enligt Distans- och Hemförsäljningslagens 4§ gäller inte ångerrätt om avtalet avser: "En vara som på grund av sin beskaffenhet inte kan återlämnas eller som snabbt kan försämras eller bli för gammal." Där tillkommer måttbeställda varor samt gräsmattor.

Reklamation
Brist eller skada på godset, som kan antas ha uppkommit under transport, skall anmälas direkt till fraktföraren och i enlighet med för transporten gällande befordringsbestämmelser. Därjämte skall i förekommande fall säljaren utan dröjsmål underrättas. Brist eller skada, som är märkbar vid undersökning vid godsets mottagande, skall omgående anmälas till fraktföraren och säljaren. I annat fall skall brist eller skada anmälas utan dröjsmål efter avemballering. Reklamation skall göras eller bekräftas skriftligen och innehålla uppgift om bristen eller skadans art och omfattning. Reklamerar köparen ej enligt ovanstående bestämmelser, förlorar han rätten att framställa anspråk på grund av felet. Vid synliga skador eller fel skall reklamation anmälas innan varorna används och senast 10 dagar efter mottagandet av varorna. Det ges inte ersättning för omläggning av produkter som har syliga fel. Ersättning ges heller inte vid delmontering av produkterna. Mindre skrapmärken p g a transport är ej reklamationsgrundande. På betongprodukter kan det förekomma kalkutfällningar som  visar sig som en ljusgrå hinna på produkten. Detta är en naturlig  reaktion som kan ske då man blandar sand, cement och vatten.  Med tiden försvinner dock denna kalkhinna. Detta är ingenting som påverkar produktens funktion. Kalkutfällning är ingen grund för reklamation. Nyansskillnader i färg och ytstruktur kan före- komma från en tillverkning till en annan och är ej reklamations grundande.I all natursten kan spår av järnoxid förekomma vilket kan ge fläckar på stenen, detta kommer och går tills dess att all järnoxid försvunnit och är ej reklamationsgrundande. Färgskiftningar och kvartsränder får förekomma.

Leveranstid/Ändringar i beställning
Leveranstiden är beroende av vilket leveranssätt som beställs. Normalt erhålls leveranstiden vid beställningstillfället. Ändringar i beställning skall göras senast 48h innan planerad lastning. Kostnader som uppkommer i samband med ändring/avbeställning av leverans debiteras.Vad gäller färskvaror så som färdig gräsmatta skall avbokning ske senast 3 arbetsdagar innan bokad avhämtning/leverans.

Personuppgifter
Personuppgifter får enligt personuppgiftslagen ej registreras utan personens medgivande. När beställning läggs hos Molnsätra Gård AB innebär det att man automatiskt godkänner att Molnsätra sparar de uppgifter som krävs. Molnsätra Gård AB lämnar aldrig ut uppgifter till tredje part utan godkännande.

Övrigt
Provstenar och färgreferenser avser endast att ge en allmän uppfattning om material och färg.Vid läggning av sten skall stenar ur flera pallar plockas samtidigt. Stenarna skall plockas uppifrån och ner, stapel för stapel (ej lager för lager). Detta bidrar till en jämn spridning av färgerna och bästa möjliga slutresultat.tta bidrar till en jämn spridning av färgerna och bästa möjliga slutresultat.

Retur/Reklamation

I all natursten kan spår av järnoxid förekomma vilket kan ge fläckar på stenen, detta kommer och går till dess att all järnoxid försvunnit och är ej reklamationsgrundande.

Lastpallar och pallkragar märkta Benders retursystem samt Molnsätra Gård krediteras mot godkänt kvitto med 100kr vid retur inom 6 månader. Gräspallar krediteras 75kr/st mot godkänt kvitto vid retur inom 6 månader. Storsäckar tas ej i retur av säkerhetsskäl.

Alla eventuella returer skall föregås av överenskommelse mellan Molnsätra och köparen inom 30 dagar. Endast lagerförda artiklar (artikelnr slutar på M) kan returneras till Molnsätra Gårds lager. 

Retur till fabrik gäller endast pallar i obruten förpackning. 

Vid godkänd retur krediteras 65% av varans fakturabelopp. 
Eventuell returfrakt betalas av köparen. 
Varor som är specialbeställda tas inte i retur. 
Om returen skall ombesörjas av Molnsätra Gård måste varorna stå tillgängliga för lastbilen som hämtar. 

Trasiga, sågade eller använda produkter som varit lagda och upplockade tas ej i retur.

På betongprodukter kan det ibland förekomma kalkutfällningar som visar sig som en ljusgrå hinna på produkten. Detta är en naturlig reaktion som kan ske då man blandar sand, cement och vatten. Detta försvinner med tiden och är ingenting som påverkar produktens funktion. 

Kalkutfällning är inte reklamationsgrundande. 

Även nyansskillnader i färg och ytstruktur kan förekomma från en tillverkning till en annan och är inte reklamationsgrundande.

Det man kan tänka på vid läggning av marksten är att stenar ur flera pallar skall plockas samtidigt. Stenarna skall plockas uppifrån och ner, stapel för stapel (ej lager för lager). Detta bidrar till en jämn spridning av färgerna och bästa möjliga slutresultat.

Brist eller synlig skada på varor skall meddelas oss innan varorna används och senast 10 dagar efter mottagandet av varorna.

Jord, grus & sand

Det här är ett ämne där många känner stor förvirring. Vad är vad? Vad skall man ha till vad? Måste det finnas så många olika produkter? Vi ska kortfattat gå igenom sortiment och användningsområden.

Stenmjöl
Stenmjöl är de allra finaste fraktionerna som utvinns när man krossar berg. 0-2mm, 0-4mm eller 0-8mm. Stenmjöl kan bl.a. användas vid plattsättning, som avjämningslager eller som fog.

Vi säljer Stenmjöl 0-8mm som främst används till plattsättning.

Makadam
Makadam är också en krossprodukt, bestående av "rena" fraktioner med en övre och en undre gräns. Alla stenkorn som är mindre än den undre gränsen siktas bort. Exempel på fraktioner är 2-6mm, 4-8mm, 8-11mm, 11-16mm osv. Makadam används framförallt i asfalt och betong, som slitlager och ytbeläggningar på vägar samt vid dränering runt hus. 

Vi säljer Makadam 8-16 samt Makadam 2-6 som främst används till dränering och som alternativ till gårdsgrus. Materialen är inte tvättade men är relativt rena.

Bergkross
Bergkrossprodukter kallas ofta för "långa fraktioner" eftersom alla kornstorlekar mellan noll och en övre kornstorlek ingår. Bergkross kan användas till bärlager, slitlager och förstärkningslager vid vägkonstruktioner och på gårdsplaner. Exempel på fraktioner är 0-16mm, 0-32mm, 0-64mm och 0-125mm. 

Vi säljer Bergkross 0-32 som främst används som bärlager för plattytor.

Sand
Sand kommer från olika typer av avlagringar från istiden och är alltså ingen bearbetad produkt. Sandprodukter kan exempelvis användas till barnens sandlåda, vid blandning av murbruk, plattsättning och som toppdress till gräsmattan. 

Vi säljer Sand 0-2mm (även kallad Leksand) samt Sand 0-8mm. Leksand används till sandlådor samt 0-8 som avjämningslager till plattsättning. Kan även används som jordförbättring.

Singel
Singel är ett naturgrus och alltså inget krossmaterial. Exempel på singel är Gårdsgrus 4-8mm och Gårdsgrus 8-16mm "Ärtsingel" samt Finsingel 16-32mm.

Vi säljer Gårdsgrus 8-16 och 4-8 som används på bl.a. trädgårdsgångar och Finsingel 16-32 som används som dekor och dräneringssingel. Bägge är tvättade vilket betyder att de är fria från de finaste materialen och har därför de bästa dränerande egenskaperna.

Tänk på att när ni beräknar gårdsgrus för infarter och gångar är en lämplig tjocklek 3-5cm.

En korrekt anlagd grusyta för gångar och uteplatser är lagd med en fiberduk i botten, ett ca15 cm tjockt, hårt packat bärlager av bergkross med en grovlek av exempelvis 0-32mm. Ovanpå bärlagret har vi den synliga grusytan som är ett 3-5 cm tjockt, mer eller mindre löst lager av grus eller singel (ex.Makadam 8-16,  Gårdsgrus 8-16)

För ytor med högre belastning såsom garageuppfarter ökas lagret av bärlager till 25cm för extra bärighet.

Uppbyggnaden av ytan är samma som vid anläggning av marksten, vill man byta till marksten från grus behöver underlaget inte göras om.